Wystawnym poczęstunkiem zakończony został kurs gastronomiczny zorganizowany w Ośrodku Społeczno-Kulturalnym przez Dolnośląski Zakład Doskonalenia Zawodowego. Na stołach pojawiły się zróżnicowane i znakomite potrawy przygotowane przez uczestników kursu.
Wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu gastronomii kursanci przyswajali pod fachowym okiem instruktora - Pani Danuty Danił. Jej doświadczenie, umiejętności i zamiłowanie do przyrządzania potraw było doskonale wykorzystane podczas pracy z przyszłymi gastronomami i kucharzami.
Współpraca z DZDZ zapewniła dodatkowe przychody, które wydatkowane będą na działalność merytoryczną OSK.
źródło: smpodzamcze.com.pl/osk
Dołączcie już 7 listopada o godzinie 16:00 w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, gdzie wraz z zespołem Sowianie wypełnimy nasze serca i przestrzeń dźwiękami najpiękniejszych pieśni patriotycznych. To wyjątkowa okazja, by wspólnie wyrazić pamięć i szacunek dla naszej historii, a także spędzić czas w ciepłej, wspólnotowej atmosferze.
czytaj więcejOd 1 do 19 listopada przedszkola publiczne w całym kraju włączają się w akcję, organizując spotkania dla dzieci i rodziców poświęcone prawom dziecka, godności, szacunkowi i bezpieczeństwu. Tak będzie również w Dzierżoniowie.
czytaj więcejSą jeszcze miejsca na wykład filozoficzny doktora Janusza Adama Kujata. Zapisy przyjmuje Miejska Biblioteka Publiczna w Świebodzicach. Temat jaki poruszy mieszkaniec naszego miasta to: „Chrześcijaństwo a sztuka. Dlaczego sztuka cywilizacji europejskiej zdominowała światową sztukę?”
czytaj więcejZ okazji zbliżającego się wielkimi krokami jubileuszu 70-lecia przyłączenia Pełcznicy do Miasta Świebodzice, serdecznie zapraszamy dzieci i młodzież klas 4-8 Szkół Podstawowych, do udziału w konkursie plastycznym pt. „PEŁCZNICA – Z CZYM CI SIĘ KOJARZY?”.
czytaj więcejPoznali rodzaje szydełek, podstawowe sploty, aż w końcu – sprawdzili swoje umiejętności w praktyce. W sekcji Wełniane Czary-Mary Miejskiego Domu Kultury powstały pierwsze prace.
czytaj więcej